Aici sunt eu. Sau tu?
„Aici sunt eu. Sau tu?” este, după cum indică titlul său, o invitație către autocunoaștere prin sugestie, o întrebare adresată nouă, tuturor. Identitatea transcende normele, regulile și așteptările societății – așa ca de ce să o izolăm, să o limităm? Tema recurentă a acestui calup este definirea identității, sau mai bine spus, pierderea într-aceasta, acceptarea fluidității în întregul spectru al sinelui. Cine suntem atunci când ne privim pe noi înșine din exterior? Cum ne regasim în alți oameni? Cum ne regasim în propriile personalități, uneori multiple?
Vă prezentăm așadar această eliberare a sinelui sub forma unui studiu al genului, al originilor și conflictelor interioare. De multe ori, părți ale noastre sunt negate datorită non-conformării la standardele tradiționale. Să celebrăm, deci, non-conformitatea, fluiditatea și discontinuitatea!
Primul film al acestui calup este “The apparent chaos of diversity”: o explorare a identității queer dintr-o perspectivă aparent naivă, a unor preadolescenți. Totodată, ultimul film al acestui calup care adoptă tema identității queer este “Hey, darling”, care adresează lupta continuă a tinerilor din comunitatea LGBTQ+ în a-și face identitatea cunoscută și respectată de adulți – în special membrii ai familiei.
Calupul se continuă cu filmul românesc “Mild in teacups”. Cât de multe lucruri reies din ritualul ceaiului în aceasta armonie românească, într-o după-amiază la bloc? “Seesaw” abordează identitatea multiculturală, apartenența la două lumi, confuzia născută din incertitudine. Discursul este continuat de filmul “Between wind and sun” care în aceeași manieră abstractă adresează întrebările provenienței, împreună cu amalgamul de sentimente trăite.
Dacă suntem constant influențați de mediu și de persoanele din jur, nu este identitatea noastră doar un mare puzzle format din toate persoanele pe care le-am cunoscut, toate cărțile pe care le-am citit și toate experiențele pe care le-am trăit? Regizoarea “yo soy 2000 almas” se identifică cu 2000 de suflete, născute din pozele derulate pe parcursul filmului, poze din arhiva sa personală. Filmul cu care se continuă calupul este “The coloured”: în acest grup de prieteni, membrii au personalități distincte, dar sunt dispuși să celebreze diferențele în loc să le transforme într-un motiv de dezbinare. Următorul film, “be.”, se focusează pe descoperirea sinelui prin introspecție, nu prin proiectarea acestuia în viitor. Freedom is choice” portretizează întocmai tendința părinților de a dori sa “modeleze” identitatea copiilor lor.
Calupul se încheie cu “Monotony”, în care personajul principal este lipsit de chip sau corp, reamintind de omul fără identitate, gol pe interior, în încercarea de a-și găsi reflexia.
Reinventarea fizică a lumii este nesfârșită, necruțătoare, fascinantă, exhaustivă; nimic din ceea ce pare solid nu este. Dacă ai putea sta la o mică distanță în timp, cât de fluidă și schimbătoare de formă ar fi realitatea, totul grăbindu-se într-o altă formă?
The apparent chaos of diversity – r. Ateliers colectivo fotograma 24, students collective 5th and 6th grade Montemor – o – Novo school
Hey, darling – r. Elliot Walker
Mild in teacups – r. Ana Radu, Ștefania Derveș
Seesaw – r. Daniel Kim
Between wind and sun – r. Elena Plăcintă
Yo Soy 2000 Almas – r. Morena Saquilan
The coloured – r. Irina Coandă, David Secoșan
Be. – r. Sophie Catherine Shapiro
Freedom of choice – r. Ilona Mikhailova
Monotony – r.Katarina Ivanković, Hana Tomić, Dorja Žuvela