2016
SUPER 2016 s-a desfășurat la Plant-Up, Cinema Elvira Popescu, Green Hours. A fost realizată cu sprijinul CNC, și a inclus proiecții de filme făcute de adolescenți, o expoziție de artă făcută de adolescenți, concerte și petreceri, workshop-uri. Înainte de ediția a 4-a s-a desfărșurat Super Warm-Up.
Vizitatori
Scurtmetraje proiectate
De lucrări expuse la expoziția Super de artă făcută de adolescenți
Workshop-uri organizate de Super
Concerte la petrecerile Super în Green Hours
Super Warm-Up 2016
Te așteptăm la proiecțiile Super Warm-up! 4 filme, în fiecare joi la ora 7, accesul gratuit – în pregătire pentru Super. La Spațiul Public European, Strada Vasile Lascăr nr. 31, București.
Joi, 31 martie: Bouncing Cats, regizat de Nabil Elderkin pentru Red Bull Media House
Bouncing cats este povestea încercării lui Abraham Tekya, un b-boy orfan, de a crea o viață mai bună pentru tinerii din Uganda prin hip-hop, b-boy culture și breakdance. A luat naștere astfel un workshop care să îi motiveze și “vindece” pe copiii care, de multe ori, nu au un adăpost stabil, nu își permit să meargă la școală sau care trebuie să meargă kilometri în fiecare zi ca să ajungă la ore. „Prin proiectul nostru, oamenii devin mândri de ce au făcut; nu ne poate lua nimeni ceea ce învățăm aici.”
Joi, 7 aprilie: Die Abenteuer des Prinzen Achmed/ Aventurile Prințului Achmed, regizat de Lotte Reiniger
Aventurile prințului Ahmed, una dintre cele mai cunoscute animații “pioniere” de lung-metraj din lume, este realizat cu personaje din hârtie decupată și este insirat de basmele „1001 de nopți”. Lupta dintre bine și rău, zâne, prințese în pericol- toate se regăsesc în acest film de animație din 1926.
Proiecție realizată cu sprijinul Institutului Goethe.
Joi, 14 aprilie: Fievres/ Febre
Benjamin este un copil în război cu lumea- toată viața lui, a trebuit să suporte violență și să treacă prin adăposturi sociale. În ziua în care mama lui intră în închisoare, Benjamin află că are un tată, și se duce să trăiască cu el în suburbiile Parisului.
Proiecție realizată cu sprijinul Institutului Francez.
Joi, 21 aprilie: Bande de Filles/ Gașca de Fete, regizat de Celine Sciamma
Persecutată de familie, fără vreo perspectivă de viitor la școală și supusă legii băieților din cartier, Marieme începe o viață nouă când întâlnește o gașcă de trei fete mai deschise la minte. Își schimbă numele și felul de a se îmbrăca, abandonează chiar școala ca să fie acceptată în gașcă, sperând că aceasta este calea spre libertate. Filmul a fost prezentat la zeci de festivaluri din întreaga lume, inclusiv la Cannes 2014.
Proiecție realizată cu ajutorul Institutului Francez.
Filmele sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, fără rezervare. Dat fiind că trebuie făcut controlul de securitate, avem rugămintea să ajungeți cu 10 minute mai devreme. După începerea proiecției, nu mai este permis accesul în sală.
Filme 2016
Festival Friends
Duminică 22 mai, Cinema Elvira Popescu, ora 19:30
Filme realizate de participanți la Super de anii trecuți și în cadrul atelierelor de film Super. Proiecție precedată de decernarea premiilor Super.
Eva (R: Eva Todică): Când prietenii mei mă întreabă ce mai fac, sau cum mă simt, le trimit un film scurt.
Eva (R: Eva Todică): Când prietenii mei mă întreabă ce mai fac, sau cum mă simt, le trimit un film scurt.
Poate fi orice (R: Monica Alexe, Alexandru Guzu și Daria Pop) – realizat în cadrul workshop-ului Super: Cat timp nu exista un limbaj comun, imaginea poate fi orice
1-1+1=1 (R: Manuil Albini, Tudor Stănescu, Alexandru Mihai Tase) – realizat în cadrul workshop-ului Super: Totul devine monoton pentru un tânăr după ce și-a pierdut prietenul cel bun. Ascultă, însă, o chemare și pleacă într-o călătorie neașteptată.
Socio-political anxiety (R: Christian Roncea și Lia Ștefănescu) – realizat în cadrul workshop-ului Super: O analogie a efectelor senzoriale ale atacurilor teroriste din Franța și Belgia.
Mauve (R: Agata Tabacu și Elena Smîntînă) – realizat în cadrul workshop-ului NisiMasa, organizat de BIEFF: Un film experimental care pune accentul pe vizual, evidentiand contrastul prin imagini si sunet.
What’s my language (R: Christian Roncea) – realizat în cadrul workshop-ului NisiMasa, organizat de BIEFF: Care este adevăratul rol al limbii și limbajului și unde conduc ele?
Farid Fairuz VS Mihai Mihalcea (R: Alex Pintică): Mihai Mihalcea îl invită pe coregraful Farid Fairuz la Bucureşti pentru o colaborare, dar se alege cu ceva mai mult.
Deasupra tuturor (R: Victor Cioabă și Iacob Paștina): Un batran pasionat de univers traieste o experienta uluitoare.
cinic, sublim (R: Christian Roncea): În timpul adolescenței, căutăm întotdeauna răspunsuri, dar nu știm întrebările.
COMPETIȚIA NAȚIONALĂ
Competiția Națională: Vineri 20 mai, ora 18:00, Cinema Elvira Popescu
Filme făcute de adolescenții din țară eligibile pentru premiile Super oferite de Bicicletele Pegas, Breakout Escape Rooms, Red Bull și MUBI. Proiecție precedată de deschiderea oficială a festivalului.
Pateul luminii (R: Matei Zgimboi): De la inceputul timpului, pateul a fost cheia inteligentei supreme in univers.
Luxor (R: Elena Roșu): O banală conversație dintre o fată și un băiat care are loc pe Skype (în care domină monologul).
Un copac lovit de soartă (R: Alexandru Lăzărescu): Cand visele iti sunt interzise cum vei reactiona? O poveste despre depasirea limitelor si a conditiei.
Q-veta Beta (R: Achim Scarlat): O misiune importantă este întreruptă de o dificultate tehnică.
Decision (R: Alin Mușetescu): Un adolescent se loveste de dilema vietii lui: ce cariera sa aleaga?
Ntur (R: Maria Staicu și Mara Cohn): Un baiat este urmarit de obsesii, dorinte, fantezii din care nu poate evada.
Our own private soho (R: Călin Boto): Poveștile a patru adolescenți neobișnuiți. Ce-i cu tinerii din ziua de astăzi?
Mama, plec la Harvard (R: Karina Bălan, Teodora Ungureanu, Andreea Geamăn și Alexandra Dragulinescu): Într-un vârtej de mânie, decepție și extaz, Matei ia o decizie îndoielnică.
To the king (R: Luca Nicolaescu): Un om de știință încercă să salveze lumea de la imortalitate.
Amănunt biografic (R: Ștefan Iordache): Până la urmă, la ce a fost bun un amănunt biografic într-un neant?
Competiția Internațională 1: Vineri 21 mai, ora 19, Cinema Elvira Popescu
Filme făcute de adolescenții din toată lumea, eligibile pentru premiile Super.
Touche (R: Frederic Hainaut, Louise-Marie Colon, Anne-Lore Baeckeland) – Belgia: O animație experimentală regizată de 21 de tineri despre simțul tactil.
78 (R: Oliver Marsden)– Australia: Stanley iubește să urmărească asteroizi, și pornește într-o călătorie pentru a vedea unul.
The Isolation Experiment (R: Chris K. Daniels) – SUA: Un băiat este prins într-o casă, fără să știe cum a ajuns acolo.
You’re Such A Teenager (R: Robert Gordon) – SUA: Un băiat care nu vrea decât să fie validat merge într-o excursie cu prietenii.
Pause (R: Sebastian Marsten) – Australia: Will iubește să colecționeze lucruri, și totul se schimbă când găsește un anumit aparat.
Lola & Elaine (R: Tia Mayer, Chris Razniak, Thomas Wade, Piper Conley, Jayden Gillespie, Ceren Fitoz) – SUA: Doi prieteni trec prin ultimii ani de liceu.
The Apostle (R: Macy Armstrong) – Canada: Apostolul Andrei are îndoieli cu privire la credința sa când nu reușește să se întâlnească cu creatorul său.
With God (R: Lauren Loesberg) – SUA: După moartea bunicului său, un adolescent trece printr-o criză legată de credința sa.
The Talking Guts (R: Ivo Loyola) – Mexic: Lora, o fată “alternativă” trebuie să se întâlnească cu familia ei conservatoare.
Goddess Durga (R: Amritendu Roy) – India: Un film despre armonie comună care pornește de la o fetiță.
Competiția Internațională 2: Duminică 22 mai, ora 17, Cinema Elvira Popescu
Filme făcute de adolescenții din toată lumea, eligibile pentru premiile Super.
Traces In The Sand (R: Simon Marian Hoffmann) – Germania: Un băiat încearcă să accepte moartea tatălui său.
The Longest Night Of My Life (R: Calebe Lopes) – Brazilia: Singurătatea aduce înapoi fantomele trecutului.
Untitled Documentary Project (R: Robert Gordon) – SUA: Un regizor tânăr face un film în care să-și bată joc de cel mai stupid (dar sexy) atlet din şcoala sa.
And Tomorrow I’ll Go Back To Lisbon (R: Marion Nyffenegger) – Germania: O femeie în vârstă își rememorează viața.
Arakabus (R: Delphine Hermans și Simon Medard) – Franța: Viața de zi cu zi a unor adolescenți într-un autobuz.
Mostar: Unstuck In Time (R: Sabrina Diekow și Nicolas Hibbard) – Bosnia și Herțegovina, Germania: Mostar este un oraș divizat, unde au rămas urmele războiului chiar și ani după terminarea acestuia.
Do You Hear? (R: Bree-Anna Henderson și Haley Scow) – Canada: Un film făcut de două dintre nepoatele celor de la Alert Bay, școala pentru persoane indigene din Canada secolului 20.
See You Soon (R: Jack Campise) – SUA: O adolescentă are dificultăți în a își exprima sentimentele.
Relativity (R: Michael Paulsen) – SUA: După ce se uită la un film din anii 40, un visător modern se îndrăgostește de protagonistă.
Street Art (R: Lucija Pigl) – Croația: O poveste despre artă stradală spusă de cei mai cunoscuți artiști cehi din Croația.
Girls Don’t Cry Wolf (R: John Chigas și Anna Eva Kotyza) – SUA: Un film dedicat celor care au fost victime violenței sexuale.
RETROSPECTIVA VIRA
Patru ani de atelierele Vira: Retrospectivă: Sâmbătă 21 mai, Cinema Elvira Popescu, ora 17h00
Filme făcute în cadrul atelierelor de film documentar ale asociației Vira din toată țara, într-o colecție aniversară.
Atelierele „Primul meu film documentar” [PMFD] și „Filmat în comunitatea mea” [FICM] reprezintă materializarea unui model de educație nonformală pe care Asociația Vira l-a dezvoltat începând cu 2012 și care presupune implicarea activă a tinerilor în problemele comunității. Atelierele de film documentar constau într-o serie de cursuri practice destinate formării de abilităţi în domeniul cercetării de teren, documentării sociale, precum și în domeniul vizualului (tehnici și metode de filmat, editat și fotografiat). Pe parcursul desfășurării atelierelor, participanții realizează în echipe filme documentare orientate spre subiecte din propria comunitate.
Prima ediție pilot a atelierului – Rulment – a avut loc în Bârlad, județul Vaslui, și a fost continuată în ultimii ani prin ediții organizate individual sau în colaborare cu o serie de festivaluri de film în Tulcea, Sibiu, București (Astra Film Festival din Sibiu, Festivalul Pelicam din Tulcea, Festivalul de filme făcute de Adolescenți Super din București și UrbanEye Film Festival din București).
Filmele documentare realizate începând cu 2012 în cadrul atelierelor de film documentar VIRA pot fi vizionate pe platforma www.atelieredefilmdocumentar.ro, lansată în 21 mai 2016 la Festivalul de filme făcute de adolescenți Super.
Sala de așteptare de Nicolae Țiganenco (Sibiu)
Policlinica. Prima filmare de Agata Tabacu, Daniela Gheorghe: București (atelierul de la Super 2015)
Împreună de Gabriel Toma: București (Super)
210 km de Cristiana Deneș București (Super)
Caii de Ana Razem și Ruxandra Rusu (Tulcea)
Doar de-o săptămână de Ramona Rău și Sarah Prohaska (Sibiu)
Altă Perspectivă de Adrian Matei, Sarah Prohaska și Iulia Frățilă (Sibiu)
Misu și mami de Teodor Ioan Vlad Popa: (Sibiu)
Pasagiul de Maria Crăciun, Beatrice Rădoi și Teodor Trancă (București)
Piața Sf. Gheorghe de Ioana Simina Popescu, Daria Elena Ionescu și Paul Dogioiu (București)
Workshop Foto
Super organizează un workshop prin care cei care deja au făcut câteva încercări în fotografie să își îmbunătățească lucrările, și, la sfârșit, să le combine într-un album.
Vă așteptăm 10-15 fotografii la adresa superfestival@outlook.com ca să vă înscrieți la workshop, până pe 17 aprilie, împreună cu:
- numele complet
- adresa de e-mail
- facebook-ul
- numărul de telefon
Workshop-ul se va desfășura pe 19, 20, 26 și 27 aprilie, și abia așteptăm să ne vedem acolo.
SUPERREALISM: EXPOZIȚIE COLECTIVĂ. Plant-up, Strada Școalei numărul 8: joi, 19 mai, ora 19:00 + afterparty. *Pentru vernisaj (pentru joi, 19 mai), NU ESTE NEVOIE DE REZERVARE.
Expoziția se poate vizita între 20 și 22 (mai) cu rezervare, printr-un mail cu titlul „vreau la expo!”, data si ora rezervarii la /// superfestival@outlook.com \\\
Donație sugerată pentru festival: 10 lei.
PROGRAM:
> 18:30
Deschiderea
> 18:30 – 19:45
Mihai Bălăcescu
https://soundcloud.com/btws24/tracks
> 20:00 – 20:20
piesa de teatru „Exprimare în gol”:
În seara vernisajului, la ora 20:00, Trupa Nebotezată va interpreta piesa de teatru „Exprimare în gol”.
Folosindu-se de personajul principal al piesei “Insula” de Gellu Naum, piesa “ Exprimare în gol “ oferă o perspectivă simplificată și cumva naturală a suprarealismului. Libertatea de expresie este evidențiată prin povestea lui Robin Crusoe și a fantomei Aya, compusă în timp real de Scriitor.
> 20:30 – 22:00
PATROCLE PETRONOM
https://soundcloud.com/nomoloscram/tracks
> 22:00 (after)
ȘAP K
https://soundcloud.com/teo-dormi/tracks
Artiști:
░ Alexe Elena ░ Alia Serban ░ Arusilor Isabelle-Maria ░ Badea Andreea ░ Băleanu Andrada ░ Balta Alexandra-Roberta ░ Barjovanu Anca ░ Berari Raul ░ Bolobita Timeea-Maria ░ Buhagiar Alma ░ Calaras Luca Bogdan ░ Canghizer Diana ░ Chivu Cristiana ░ Cohn Mara ░ Cristea Andreea ░ Cristian Rucsandra Oana ░ Delia Laura Maria ░ Demeter Gabriel ░ Drăgulinescu Alexandra ░ Duman Beatrice ░ Eremia Nora ░ Farkas Kinga-Timea ░ Ferăstrău Bianca ░ Florian Luca ░ Frania Sebe ░ Gemanar Ioana ░ Gherman Georgiana ░ Teo Dormi ░ Grama Alexandra ░ Grigore Diana ░ Ionescu Ana ░ Ionescu Andreea ░ Ispas Alina ░ Luca Ioana ░ Lumpan Andrei ░ Man Mihaela Elena ░ Mancu Oana ░ Mare Tudor ░ Marinescu Maria ░ Milescu Raluca ░ Omine Harumi ░ Petrican Alexandru ░ Popescu Simina ░ Prisecaru Andreea ░ Roncea Cristian ░ REG Andrei
Săvuțiu Laura ░ Silivestru Nicoleta ░ Smileanschi Andra ░ Staicu Maria ░ Stan Valentina ░ Stancu Andrei-Cosmin ░ Ştefănescu Cornelia ░ Tabacu Agata ░ Trancă Teodor ░ Vlad Bianca ░
PETRECERI & CONCERTE LA SUPER
După proiecțiile și expoziția făcute de adolescenți Super, mergem în Green Hours pentru concerte experimentale și muzică (galactică) de dans. Intrarea liberă.
Vineri, 20 mai, 22:30: Petrecere de deschidere Super și concert Javra
JAVRA este noul proiect al cântăreţei Ana-Cristina Leonte. Trupa a fost invitată la mai multe festivaluri din toată țara, și are la baza un sound și un concept îndrăzneț și imprevizibil. Compozițiile trupei oscilează stilistic între downtempo, jazz, trip hop, funk, neo-soul și dnb, în funcţie de trăirile exprimate şi de backgroundul divers al muzicienilor implicaţi: Ana-Cristina Leonte – vocals, Albert Tajti – keybord, Michael Acker – bass, Alex Munte – sax, Tavi Scurtu – drums.
Sâmbătă, 21 mai, 22:30: Petrecere cosmică Super și concert surpriză. Dress Code: SPACE.
PROGRAM
● Joi, 19 mai ●
Ora 19:00
Expoziție colectivă SUPERREALISM la Plant-up
● Vineri, 20 mai ●
Ora 18:00
Deschiderea festivalului. Competiția Națională la Cinema Elvira Popescu
Filme făcute de adolescenții din toată țara, eligibile pentru premiile Super.
Ora 22:30
Petrecere de deschidere Super și concert Javra la Green Hours
● Sâmbătă, 21 mai ●
Ora 17:00
Trei ani de atelierele Vira: Retrospectivă la Cinema Elvira Popescu
Filme făcute în cadrul atelierelor de film documentar ale asociației Vira, într-o colecție aniversară.
Ora 19:00
Competiția Internațională 1 la Cinema Elvira Popescu
Filme făcute de adolescenții din toată lumea, eligibile pentru premiile Super.
Ora 22:30
Petrecere cosmică Super și concert surpriză. Dress Code: SPACE; la Green Hours
● Duminică, 22 mai ●
Ora 17:00
Competiția Internațională 2 la Cinema Elvira Popescu
Filme făcute de adolescenții din toată lumea, eligibile pentru premiile Super.
Ora 19:30
Festival friends. Închiderea Festivalului & Decernarea Premiilor la Cinema Elvira Popescu
Filme realizate de participanți la Super de anii trecuți și în cadrul atelierelor de film Super.
Plant-up se află pe Strada Școalei Numărul 8. Cinema Elvira Popescu se află pe Bulevardul Dacia numărul 77. Green Hours este pe Calea Victoriei 120.
LOCAȚII
CINEMA ELVIRA POPESCU
Proiecții de film; deschiderea festivalui; decernarea premiilor; Intrare la proiecții: 7 LEI.
Bulevardul Dacia 77; Zona Piața Romană
GREEN HOURS
Petreceri cu concerte: Superpetreceri și concerte galactice; Intrare liberă
Calea Victoriei 120; Zona Piața Romană
PLANT-UP
Superrealism. Expoziție; Intrare liberă; donație sugerată de 10 lei
Strada Scoalei numărul 8; Zona Universitatii