2014
SUPER 2014 a avut loc la Cinema Studio, Librăria Bastilia, Urbanesc și Epic BAR – 5 proiecții, 4 workshop-uri de film și un curs de film. Din juriu au făcut parte Alexander Nanau, Carol Ionescu și Tudor Paul-Bădescu. Filmele câștigătoare au fost CARNE, de Alexandra Diaconu (premiul juriului) și EXERCIȚIU DE IMAGINAȚIE, de Irina Ionescu (mențiune).
Vizitatori
Scurtmetraje proiectate
Proiecții la Cinema Studio & Epic Bar
Workshop de film de 4 zile la librăria Bastilia
Filme 2014
COMPETIȚIE 1:
Puzzled – Alex Pintică
Sinopsis: Ești singur acasă și primești un telefon cu număr ascuns. Ce faci când îți spune că ai 5 minute să îl convingi să nu se sinucidă?
Ceasuri – Victor Cioabă
O incursiune în viața unui bătrân, care pierde noțiunea sa asupra timpului, timpul pe care odată îl credea altfel, mai lung…
Exercițiu de imaginație – Irina Ionescu
Într-o notă meditativă este strecurată cu o uşoara ironie o doză plăcuta de romantism. Povestea constă în aşteptarea şi confirmarea unui răspuns din partea ei.
De ce ne certăm noi, tată? – Alin Mușetescu, Vlad Pănăzan
Un scurt-metraj care prezinta povestile din vietile a trei personaje, ce au in comun o singura apasare: disputa cu tații lor.
The Fridge – Achim Scarlat
Folosind diverse tehnici de montaj și de imagine, „Sin City Spoof: The Fridge” este un exercitiu reusit de montaj ce parodiaza cuoscutul film al lui Frank Miller.
Golden Globe- Isaac Lanning
Carter Stucki este un adolescent tipic din Arlington Country, Virginia. Iar acesta este un documentar despre Carter Stucki.
COMPETIȚIE 2:
UN BÂRLAD – Carne – Alexandra Diaconu
De Ignat se taie porcul. Și da, igantul a sosit şi în zona Bârladului.
Familia mea, pe scurt – Elena Borcea, Dragos Musteață, Lucian Ibănescu
Filmul este o încercare a Elenei de a descoperi ce influenţă a avut Fabrica (Întrepinderea de Rulmenţi Bârlad) asupra familiei ei. Numele Fabricii era o prezenţă constantă în casă, iar la un moment dat Elena a realizat că aceasta era principala sursă de venit a familiei. Însă, cu timpul, lucrurile s-au schimbat…
Maiștrii Prostiei – Andrei Călinescu
Fără prostie -ar mai exista echilibru? „Maiştrii în prostie” este o serie de scurte interviuri depsre prostie.
Yorktown – Nick Mcnulty
Treburile o iau razna de vineri 13 în liceul Yorktown, unde colegii lui Nick îşi fac de cap.
+
Who Dunnit – Alex Pintică (în afara competiției)
Un detectiv care tocmai și-a pierdut un vechi amic trebuie să-și interogheze iubita și cel mai bun prieten ca să afle cine e de vină.
Bârlad, D.C (RO vs. the US):
Scurt metraje din Bârlad, prezentate în paralel cu cele din D.C., SUA.
Bârlad FM- Răzvan Ifrim, Andrei Sălăvastru, Vlad Poenescu
„Bârlad Fm” este un film despre locuri ale memoriei din Bârlad şi despre locul oraşului în memoria celor care pleacă.
HBW Football- Isaac Lanning
Pregătirea echipei de football a şcolii poate fi solicitantă sau…foarte solicitantă.
UN BÂRLAD- Rulment- Alexandra Diaconu
Filmul se învârte în jurul lui „rulment”- „e un personaj pitoresc”, după cum îl caracterizează trecătorii. Dă dovadă de ritm într-o manieră sufistă.
UN BÂRLAD- Corzi- Alexandra Diaconu
Filmul este despre nenea ăsta pe care îl ştie tot Bârladul, pentru că îl poţi auzi mereu zdrăngănind din chitara mult iubită prin parc.
Talking to Dad- Isaac Lanning
Povestea unei trupe formate dintr-o gaşcă de băieţi nonconformişti ce-şi împărtăşesc concepţiile.
Marea Neagră se deschide- Alexandra Diaconu, Ecaterina Comănescu, Ariadna Roman
Filmul documentar „Marea neagră se deschide” începe cu prezentarea orașului Bârlad, locul în care patru tineri (Cosmin, Alex, Ion și Vrân’cu) s-au unit pentru a înființa trupa Ashena, o trupă de muzică rock. În acest film, băieții lasă tobele, chitările și microfoanele pentru a ne spune poveștile lor și cum au ajuns să facă parte, rând pe rând, din Ashaena.
The Dream- Matei Gaginsky
Un baiat se pregateste pentru prima sa iesire romantica cu o fata. Pentru a se calma din anxietate, se culca si are un vis alarmant. Un omagiu pentru oamenii care nu au crescut în familii unite.
LGD 2011-2013 – Let’s Go Digital este atelierul de filme făcute de adolescenți în cadrul TIFF!
Nu-mi bloca intersecția
Omul nu sfințește locul
Capace
Gând+uri
Așa e, așa nu e
17
Oglindire filtrată
Inside
I(t) see(s) you
Fragmente
Tras de sfoară
Pentru Carlo
Micuța
Istifhi
Care e mirosul tău preferat?
Cursuri 2014
CURS: CUM AU ÎNCEPUT REGIZORII CELEBRII?
Cursul s-a desfășurat sâmbătă, 24 mai, al Urbanesc și va urmări câțiva regizori mari, începând de la primele lor filme și punând accentul pe ele și observând apoi impactul și influența pe care aceste prime filme le-au avut mai departe asupra lor. Cursul va fi susținut de Ileana Bârsan.
Ileana Birsan scrie si vorbeste despre filme, de 8 ani, in calitate de critic de cinema si jurnalist freelancer. O cititi in Dilema Veche, All Hallow, Lapunkt.ro sau BeWhere.ro. Pe langa asta, Ileana coordoneaza proiectul ”Ateliere de educatie cinematografica pentru copii”.
5 ZILE DE WORKSHOP DE FILM DOCUMENTAR
Workshop-ul de film documentar conține toate fazele care duc la un crearea unui film documentar- începe cu un curs despre alegerea subiectului filmului, urmează unul despre scenariu, unul despre regie și, apoi, unul despre fotografia documentară, în urma căruia partipanții vor avea cunoștințe care se pot aplica și la filmarea scurt-metrajului lor. F64 și Super! asigură tot echipamentul necesar- camere și laptop-uri asigurate- și scutiri pentru școală, în cazul în care e nevoie să lipsești ca să participi la vreunul dintre cele 4 cursuri. Camerele sunt oferite de Super-partenerul nostru, F64! Nu uita că limita de vârstă pentru workshop este de 19 ani (trebuie să fii la liceu). Până pe 30 mai, vei avea, sub îndrumarea noastră, propriul tău film făcut!
Așteptăm înscrierile voastre, în care veți include datele de contact (număr de telefon, facebook, e-mail) și o scurtă motivație pe superfestival@outlook.com!
Aici aveți programul cursurilor, toate la Librăria Bastilia, ora 12. Dacă însă nu vei vrea să participi la tot workshop-ul, ceea ce include realizarea filmului până la sfârșit, poți veni doar la unul (sau mai multe) dintre cursuri, intrarea e liberă!
Luni, 26 mai– ALEGEREA SUBIECTULUI & ETICA DOCUMENTARULUI- cu Claudia Câmpeanu (Claudia Câmpeanu este antropolog și lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București. Până acum a predat cursuri și seminarii de antropologie, metode de cercetare etnografică, film și fotografie etnografică.)
Marți, 27 mai– CUM SE FACE UN SCENARIU?- cu Eugen Istodor și Iaromira Popovici (Eugen Istodor este reporter la Cațavencii, iar Iaromira Popovici e redactor la Dilema.)
Miercuri, 28 mai– REGIE DE FILM DOCUMENTAR.
Joi, 29 mai– FOTOGRAFIA DOCUMENTARĂ- cu Cosmin Bumbuț (Cosmin Bumbuț este fotograf independent. A primit numeroase premii, iar lucrările lui pot fi văzut într-o grămadă de reviste sau expoziții.)